Verschillende lagen van de aarde


De kern 

De kern bestaat uit 2 delen, namelijk de binnenkern en de buitenkern.
De binnenkern is een vaste massa met een straal van ongeveer 1600 km, is waarschijnlijk een zware klomp samengeperst ijzer met in kleine hoeveelheden ander metalen, zoals nikkel.
De buitenkern is een vloeibare laag in de aarde met een straal van 1820 km. Het bestaat voornamelijk uit gesmolten ijzer. Deze buitenkern zorgt voor een magnetisch veld rond de aarde.
 

3D- model van de aarde

 

 
 

Dwarsdoorsnede van de aarde
 


 

 

 
Weetje
het grootste deel van de inwendige aarde is niet toegankelijk voor de mens. Het diepste punt dat ooit door een mens is bereikt, is de bodem van de diepste mijn, minder van 4 km onder het oppervlak.
(Wikipedia, 2013)

De mantel

Het grootste deel van de aarde (82%) bestaat uit de steenachtige mantel, die kan worden verdeeld in een buitenmantel en een binnenmantel op grond van hun fysische eigenschappen.

De binnenmantel

De binnenmantel is een mantel gelegen tussen de 300 km en de 2980 km binnen de aarde. Het is een vaste laag die constant onder druk staat.

De buitenmantel

In de buitenmantel, op diepten van ongeveer 75-250 km, ligt een gebied waar de seismische snelheid van enige procenten lager is van de gebieden daarboven en daaronder. Deze is bekend als de lage snelheidszone. Dit gebied is niet geheel vloeibaar omdat Seismische golven er doorvloeden. 

 
 
 
Weetje
seismische golven zijn golven van energie die ontstaan door een aardbeving.
(Wikipedia, 2013)

De aardkorst

Het lichtste materiaal vormt aan de buitenkant een korst van een paar tientallen kilometer dik. Er zijn 2 soorten korsten namelijk:

  • een granietachtige korst die de continenten vormt de continentale korst);
  • een zwaardere magnesiumrijke korst onder de oceanen (de oceanische korst).
 
 
Bronnen:
 
Dixon, D. (1990). De planeet aarde. . Brussel: Artis.
Farndon, J. (1992). De aarde ontdekken.  Leuven: Davidsfonds.
offeciers, W. (sd). De blauwe planeet. Wilsele: BRT.
Oudheusden, P. v. (1993). Zo doe je dat! De aarde. . Casterman.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten