Gebergten


Gebergten vinden hun oorsprong in de aanhoudende bewegingen van gesteenten in de aardkorst. 
 
Er zijn 3 soorten gebergten:
plooiingsgebergten;
blokgebergten;
koepelgebergten.

Plooiingsgebergten

Wanneer 2 korstplaten tegen elkaar botsen, schuift de ene onder de andere. Het is mogelijk dat de overschuivende plaat een continent meevoert. De grootste bergketens ter wereld ( de Rocky Mountains, de Andes, de Alpen en de Himalaya). Deze worden nog steeds gevormd.

 

Blokgebergten

Wanneer een gesteentemassa scheurt en de 2 delen verschuiven, ontstaat door de verschuiving een geologische structuur die we een breuk noemen. Breuken kunnen zeer klein zijn of kunnen zich over een heel continent uitstrekken. Een nieuwe plaatgrens onder het continent duwt die zijde van de landmassa omhoog en vormt zo gebergten, terwijl lange blokken door de optredende spanningen kunnen wegzakken en breukdalen vormen.
Deze kunnen ook in blokken gespleten worden en over elkaar schuiven. Bijvoorbeeld een breukdal in Noordoost-Afrika.


 

Koepelgebergten

Een koepelberg ontstaat door middel van gesmolten materiaal dat diep onder de aarde naar boven geduwd word. Het is mogelijk dat het nieuwe materiaal zich daar ophoopt in een magmakamer. Daarbij kan de magma de bovenliggende gesteentelagen omhoog komen. Zo ontstaat een koepelberg, bijvoorbeeld de Black Hills in de Verenigde Staten.
 

 
Bronnen:
Marc. (2013). Mantzmedia. Opgeroepen op mei 8, 2013, van www.mantzmedia.nl
Mueller, V. (s.d.). Tsunami. Opgeroepen op mei 1, 2013, van Wikimedia: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tsunami-kueste.01.vm.jpg
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten